2011. szeptember 3., szombat

USA Desert II.

C-130E

Egyetlen más gép sem viselt ilyen hosszú ideig és ilyen nagy számban USA felségjelzés alatt sivatagi festést mint a most bemutatásra kerülő C-130E.
A 80-as években, a 90-es évek elejéig számos C130-as horodottt egy kétszínű sivatagi kamót. Egyes források szerint akár a teljes szállító flotta 30%-ka is át lehetett festve. Érdekes, mire a Sivatagi Vihar elkezdődött addigra ezt a festést teljesen felszámolták és nem is használták azóta sem.

A gépek szabványos mintát viseltek kisebb eltérésekkel. A színek 30266 (kb. Humbrol 94) és 33722 (Humbrol 71+ fehér). Az alsó szín 35526 (kb. 10% Humbrol 89 + 90% Humbrol 147)

Egy makett ezzel a festéssel.

Az Airliners.net oldalon tucatnyi jó minőségű képet találhattok erről a mintáról. Mivel könnyen kiszúrható a sok zöld és szürke kép közül javaslom, hogy a nyitó oldalon a Search Enginet paraméterezzétek az alábbiakkal: Key words: C-130e, Range: Military only, Limit: 120/page, Display: Photos only majd Show me the Photos! Így csak képeket kaptok, 120-at oldalanként.

Vagy kattintsatok ide!A “The Ayatollah Express” becenevű gép, 
ami részt vett a balul sikerült túszmentésben


Eagle Claw hadművelet

Az Iráni Túszdráma megoldására Carter elnök egy katonai akciót szervezésére adott parancsot. Az akció teljes kudarccal végződött, mivel a nyolc helikopterből egy már a gyülekezési pont előtt meghibásodott és leszállt a sivatagban, míg egy másik visszatért az anyahajóra. Hat helikopter érte el a Desert One gyülekezési pontot, de ezek közül is az egyik helikopter hidraulikus rendszerét tönkretette a por. Szerencsétlenségükre a cserealkatrészek a korábban lezuhant illetve a visszatért helikoptereken voltak. A tervben szerepelt, hogy ha a helikopterek száma hat alá csökken az akciót lefújják. Némi hezitálás után Carter elnök végül eldöntötte a kérdést, a csapatokat kivonják. A tankolás során az egyik helikopter nekiütközött az egyik üzemanyag szállító Herculesnek, ami kiégett és megölt nyolc szervíztechnikust. A halottakat és a helikoptereket hátrahagyva a túlélők a repülőkkel elhagyták a helyszínt.


Az akcióról képekkel.
Az RH-53D helikopterek egyszínű 30219-es festést viseltek

Az egyik helikoptert a Nimitz liftjéről vontatják el.
Jól látszik, hogy a gépeken semmilyen jelzés sincs.

A liften a hangárfedélzet magasságában.

A hangárban. A leszerelt porszűrők a gép mellett.
Ezeket nem is szerelték fel, ami végezetes hiba volt.

A hangárban lenyűgözve.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése