2012. május 15., kedd

Norvég UH-1B helikopter hókamóval

A Norvég Légierő ritkán okoz meglepetést a speciális kamuflázsaival. A gépeik többnyire szürkék vagy olajzöldek. Amikor felbukkan egy egy különleges kamuflázs, a mellett nem lehet elmenni szó nélkül :).

Az alábbi képen az egy UH-1B helikopter látható nagyon hatásos téli álcázó festéssel. Az UH-1B az 1960-as évek elejétől repült a Norvég Királyi Légierőben. A 80-as évek közepétől a Bell 412-es váltotta le.

UH-1B egy gyakorlaton.
 Fotó: www.nordicairpower.com

Sajnos nem látszik a gépszám. Így nem lehet tudni, hogy egy átlagos szállítóval, vagy a különleges erők gépével van-e dolgunk.
A gépszám mint ahogy azt a sasszemű Arthie Wu kommentjében megírta, a 087-es. Sajnos nem tudtam kideríteni, hogy pontosan mikor és milyen gyakorlaton készült a kép. Az is kiderült, hogy a korábban olvasottakkal ellentétben nem volt dedikált gépe a különleges erőknek.

Elnézést kérek minden kedves olvasómtól! Egy UH-1B-ét sikerült Bell 412-esnek neveznem az első megjelenéskor. A 412-ről is lesz szó, de egy kicsit később. Köszönöm Tóth Gábornak, hogy Ő nem csak néz hanem lát is!

Thank you for photos:

Jan Jorgensen
www.nordicairpower.com

All images are used with the permission of the authors.

2 megjegyzés:

  1. 087 - ez a gép farkán lévő szám.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Most hogy jobban megnézem tényleg az. Egyenlőre annyi biztos, hogy most is repül a gép. Ausztráliában van civil gépként regisztrálva. Ez nem rossz egy 1964-ben gyártott helitől.

    VálaszTörlés