2011. november 23., szerda

L-29 Uganda

Aki a 70-es, nyolcvanas években kezdett maketteket építeni, szinte biztosan találkozott a KP Delfin makettjével. Az egyik lehetséges festési variáció az ugandai volt, a sokkoló türkiz kék, barna /szürke kamuflázzsal. Nem is nagyon tudok felidézni ehhez hasonló kamuflázst, ahol szándékosan barna és szürke lenne az álcázófestés két színe, kivéve talán a második világháborúban egyes  Spitfirekre festett Dark Earth és Ocean Grey kombinációt.
A német gépeken a 70-es évektől használt minta zöldje a RAL 6014 és az angolok zöldje a BS641 tudott még barnára változni az évek során, ami különösen a színes képeken feltűnő. De ezek eredetileg zöldek voltak.
A nem szokványos színekkel festett gép a gyár udvarán.

Nem tudom mi inspirálhatta a festés tervezőjét a színek kiválasztásakor. Talán egy vulkáni hamuval részben fedett növényzetmentes apokaliptikus világ járhatott a fejében valamelyik sci-fiből.
Nem is maradt a gép sokáig ilyen. A szavannás, erdős és sivatagos részekkel is rendelkező országban a sárga alapon foltos festés valószínűleg jobban megfelelt az álcázási követelményeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése