2012. január 5., csütörtök

Leopárd minta

A hetvenes évek közepén a rohamosan növekvő szovjet helikopter flotta, valamint az újabb Mi-24-es változatok megjelenése ráébresztette az USA katonai vezetését, hogy egy esetleges jövőbeni konfliktusban a helikopterek komoly fenyegetést fognak jelenteni.

Kidolgoztak egy programot, aminek a célja megvizsgálni, hogy mekkora a valódi fenyegetés a helikopterek részéről valós körülmények között, valamint a tapasztalatok alapján kidolgozni a megfelelő harceljárásokat, helikopter-helikopter és helikopter-repülőgép viszonylatban.

A program J-CATCH, (Joint Countering Attack Helicopter) néven vált ismertté.  Az Army részéről AH-1 Cobra és OH-58 Scout helikopterek, az USAF részéről F-4, F-15 valamint A-7, A-10 repülőgépek vettek részt a gyakorlaton.

A rossz fiúk szerepére a 20th SOS-t szemelték ki. A csapat szovjet indulókat hallgatva gyakorolta a szovjet harcászati taktikát, támaszkodva a legfrissebb CIA anyagokra, akárcsak az ekkortájt indult USAF és NAVY agresszor századoknál. A század az első bevetések után vörös sálat kezdett hordani, ami a mai napig hivatalosan a ruházatuk részét képezi. A század CH-3E és UH-1N helikopterekkel szimulálta az ellenséges Hindeket (Mi-24), bár az tudták, hogy a Hind olyan mintha a CH-3E-t és egy AH-1 Cobrát egybe gyúrták volna.

A gépeket speciális festéssel látták el. A szürke alapon zöld foltokkal festett helikopterek a gyakorlat után nem kerültek átfestésre, sőt, a mintát Leopárd séma néven hivatalosan is rögzítették az USAF repülőgépeinek festési utasításaiban. Egyes UH-1N gépeken a mai napig is ez a minta van.

CH-3E a Leopárd mintával.

Ez a minta talán jobban hasonlít egy leopárdra.

Terepen.

A minta szépsége vitathatatlan.

UH-1N, háttérben egy Phantom.

A minta tenger felett nem biztos, hogy előnyös.

A hivatalos festési utasítás.

A minta napjainkban. Forrás: www.milavia.net

Orosz technika a háttérben.

Mi-17-essel egy hangárban. Ez nem egy múzeum!

Dzsungel csíkos változat. Forrás: www.milavia.net

A legfontosabb tanulság, amit a program során leszűrtek az hogy, a helikopterek, általános meglepetést keltve, egyáltalán nem béna kacsák a repülőgépekkel szemben. Sőt! A gyakorlat első két hetében a helikopterek 5:1 arányban bizonyultak eredményesnek a repülőgépekkel szemben. A repülőgépek lehetőség szerint ne kerüljenek a helikopterek közelébe és csak távolról nagy magasságból próbálják megsemmisíteni őket.

For english readers! Look the links for original resources and enjoy the pictures!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése