2012. január 12., csütörtök

USA Desert III.

F/A-18

Csak találgatni tudok, hogy miért festették át ezt az F-18-ast. A VFA-25 a Lemoore bázison állomásozik, ahol a 70-es évektől a 90-es évek közepéig a VFA-127-es agresszor század is állomásozott. A század A-4, F-5E majd, a 90-es évektől elsőként, F-18A/B gépekkel repült. Elképzelhető, hogy a bemutatott gép is ideiglenesen agresszor szerepben jelent meg, vagy éppen egy légiharc gyakorlatra festették át növelve az pilóta esélyét az agresszorokkal szemben.

A sivatagi környezetben előnyt jelenthetett a festés.

Fals kabin festés az orr alatt.

Szinte biztos, hogy vízbázisú festéket használtak.
VX-9

A VX-9-es tesztelő és kiértékelő század Los Angeles mellett a Mojave sivatagban található China Lake bázison települt. Nem tűnik meglepőnek az F-18-sokra festett sivatagi álcázó festés. Mégis inkább kivételnek tekinthető mint szabálynak a század gépein.

A minimális felirat miatt nem jelenthet kihívást a gép
makettjének elkészítése.

A durva festés valószínűsíti a vízbázisú festék használatát.


F-16C

1990-ben az Operation Desert Shield során mindössze egy hétig viselt F-16C gép sivatagi festést. A festést igen hatásosnak találták még is parancsot adtak a visszafestésre (lemosásra). Lehet, hogy pont a hatásossága miatt kellett villámgyorsan megszabadulni a festéstől. A légifölény az USA oldalán volt, a sötétszürke gépektől eltérő, az iraki álcázófestésekhez hasonló festésnek sok értelme nem volt, viszont kockázatot jelentett, hiszen könnyen baráti tűzbe kerülhetett volna egy váratlan szituációban.

Egy 3D modell.

Az egyetlen ismert kép a gépről.

A gép festési rajza. www.dstorm.eu Lancer's World

A Hi-Decal gyárt hozzá matricát.

A-8B

Igazi ritkaság ez a sivatagi festéssel lemázolt A-8B. Valószínűleg ez a gép is egy gyakorlat alkalmával kaphatta ezt a nem túl elegáns külsőt.

Látszik a festés határvonalán, hogy ecsettel, vagy
ronggyal festették.

A jelzéseket és minden mást amit nem volt szabad átfesteni
egyszerűen kimaszkolták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése