2012. szeptember 18., kedd

Egy különleges minta a vietnámi háborúból

A vietnámi háborúról a legtöbb makettezőnek az amerikai részről a zöld-barna SEA minta és a haditengerészeti gépeken alkalmazott fényes szürke-fehér minta jut az eszébe. Azonban kis számban több más álcázófestés is előfordult. A most bemutatásra kerülő minta egy ilyen, kevés típuson, kis számban alkalmazott álcázófestés.

Lockheed AP-2H Neptune 

A vietnámi háborúban a Navy a hagyományos tengerészeti járőrözésen túl, támogató gépként (gunship), szenzor kihelyező gépként és szárazföldi felderítőként és egyéb speciális feladatokra is használta a típust.

Az AP-2H verzióból 4 darab készült és speciális festést kaptak. Az éjszakai és időjárástól független bevethetőséget az előre néző infrakamera (FLIR) és alacsony fény esetén is működő (LLTV) felderítő berendezés segítette. A fegyverzet farokgépágyúból, gránátvetőből, előre néző gépágyúból állt. A szárnyak alatt bombákat és napalm tartályokat hordozhatott. A gépek a VAH-21 nehéz támadó századhoz tartoztak.

1968 körül jelent meg ez a minta a gépen. A gépek nagyjából azonos mintát kaptak, kisebb eltérésekkel.
A minta színei Dark Gull Grey 36231, Light Gull Grey 36440 és ezek 50:50 arányú keveréke (Squadron). Más források szerint 36118, 36231 és 36440 színek kerültek a gépre (Zotz). A harmadik forrás Dark Gull Grey FS 36321, Light Gull Grey FS 36440 és Light Grey FS 36495 színeket ad (Microscale?). Az utolsó biztosan túl világos lenne.

A135620-as gyári számú gép. Érdekes megfigyelni,
hogy a felségjelet átfújták sötétszürkével.
Fotó: kevsaviationpics.blogspot.com


2-es 148353 gyári számú Deuces Wild gép. Az orr alatt nincs
fenn az LLTV kúpja. Fotó: www.vah21.com

A 3-as 148337 gyári számú Napalm Nellie gép. Az orr alatti
dudor az alacsony fényű kamera.
Fotó: Larry Doyle www.verslo.is/baldur/p2/main.htm

A 145902 gyári számú Iron Butterfly nevű gép viselte a
4-es számot. Fotó: Wikipedia

Douglas 
A Zotz 1/72-es matircája.
www.cybermodeler.com/hobby/decals/ztz/decal_ztz72033.shtml

További képek, információk:
www.vah21.com/
kevsaviationpics.blogspot.hu/search/label/P-2
www.verslo.is/baldur/p2/main.htm
www.cybermodeler.com/aircraft/p-2/ap-2h_walk.shtml

Konverziós készlet. Talán az e-bay-en fellelhető.
www.scalemates.com/products/product.php?id=130530

Douglas RA-3B

A Neptunnal egy időben a Skywarrior fotófelderítő változata igen hasonló kamuflázst viselt. A hajófedélzeti atombombázónak tervezett típus a vietnámi háborúban hagyományos bombázóként, felderítőként, elektronikai harcra és tankerként használták. Az RA-3B 12 kamerával felszerelt fotófelderítőként kísérleti jelleggel hordta a 3 színű szürke kamuflázst. Négy gépen biztosan megjelent ez a festés. A színek valószínűleg 36118, 36231, 36440. A főleg éjszaka repülő gépek egy részét már a harctéren álcázni kezdték mert a fehér alsó nem felelt meg az éjszakai bevetésekre. Volt gép, amit egyszerűen festékspray-vel festettek feketére. Aztán a karbantartásra hazavitt gépekre került fel a szürke minta. Az indok az volt, hogy a fekete festés nem kamuflázs. A pilóták másképp gondolták, ugyanis amíg feketében repültek, úgy érezték láthatatlanná váltak a főleg kézifegyverrel felszerelt vietnámiak előtt. Az új kamuflázs viszont majdnem olyan rossz volt éjszaka, mint az eredeti.

Kamerák kipakolva. SN: 144846 Fotó: Wikipedia

Az orr előtti rész feketére van festve. SN: 144831

Fékernyős leszállás a szárazföldre. SN: 144834

Ezen a gépen nincs csillogásmentesítő festés az orron.
Jól látszik, hogy az alsó felület is háromszínű
SN: 144840 Fotó: Hideki Nagakubo

YOV-10D

A harmadik típus, ami hasonló festést viselt az OV-10D prototípusa. Annyi a hasonlóság az előző gépekkel, hogy ezt is éjszakai bevetésekre tervezték. A jelzése nem véletlen volt NOGS, azaz éjszakai megfigyelő és támogató gép (gunship). A Marines részére folyó fejlesztés 1970-ben kezdődött. A két prototípust 1971-ben Vietnámban is kipróbálták.

Erősen felfegyverezve.

A megnevelt orr alá egy FLIR torony, a törzs alá egy toronyba szerelt 20 mm-es gépágyú került, amit a FLIR-el összhangban lehetett mozgatni és a segítségével célozni. A sikeres tesztek vezettek az OV-10D NOS változathoz.

Jól látszik a törzs alatti géppuska torony. A korábbi
törzspilonok viszont elvesztek. Helyettük a szárnyra került
két pilon.

Ez már a későbbi OV-10D-re hasonlító változat. A toronygépágyú
helyett, plusz 5 függesztési pont a törzs alatt és plusz kettő
a szárnyon.

A fenti gépeken használt kísérleti kamuflázs nyomtalanul eltűnt a többi félresikerült álcázófestéssel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése