2011. április 5., kedd

Hókamó

A második világháborúban, főleg az orosz fronton, mindkét oldalon gyakori látvány volt a téli hónapokban a teljesen vagy részben fehérre festett gépek sora. A háború után ritkán lehetett látni téli álcázó festéssel ellátott harci gépeket. Persze ennek az egyik oka az lehetett, hogy a fegyveres konfliktusok a déli országokra tevődtek át, Afrikába, Ázsiába. Legnagyobb számban brit gépen láthattunk átmeneti jellegű fehér festést. A Norvégiában rendszeresen megforduló gépeik jó részét át szokták festeni.

Szinte ritkaságszámba megy, más ország téli álcázófestést viselő gépeiről készült fotó. Az alábbiakban ezekből mutatok be párat. Persze a britek sem, maradnak ki.

Egy finn 21bis, téli álcázó festéssel. Annak ellenére, hogy náluk bőven van hó, nem sok finn gépet látni ilyen festéssel.


Két kanadai CF-5A, részben fehérre meszelve.



És nagyjából itt véget is értek a nem brit, téli álcázófestést viselő gépek. A következőkben pár Hópárduc, akarom mondani, hó Jaguár következik.Érdekes kép, ahol egy sivatagi festésű VC-10-es, egy európai tájhoz optimalizált zöld, szürke és egy havas Jaguár.



A Tornádókon és Jaguárokon többnyire valamelyik alapszínt helyettesítették fehérrel. A következőkben mindkettőre mutatok példát. Hol a zöld, hol a szürke került átfestésre.



Pöttyök és foltok.






A minta hatásosságához nem férhet kétség.



Itt nem csak az egyik alapszín van átfestve, hanem mindkettő.


Pár Tornádó.



És végül a Harrierek.











És két kakukktojás, amerikai tengerészgyalogos AV-8-as.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése