2011. október 24., hétfő

Kenyai Mi-171 és társai

Egy orosz szájton akadtam rá egy kenyai Mi-171-es  fotójára és arra gondoltam érdemes lenne összeszedni a kenyai gépeket.
Az első két képen egy új kenyai Mi-17-es változat látható még a gyártónál. A gép festése hasonló a kenyaiak többi helikopteréhez. Érdekes, hogy a Hawkjaik és az F-5E gépek zöld szürke festést kaptak, a szállítógépek és helikopterek szinte mind sivatagi festéssel repülnek. Persze ha megnézzük a Google Maps-et az ország nagy része eléggé száraz, szavannás vagy kopár köves felszínnel rendelkezik.

Mi-171

Mi-171

Ez már Afrikában. Nagyon nagyon hasonló a festés.
Szinte hihetetlen, hogy az oroszok képesek szinte
teljesen azonos két gépet festeni.


MD 500
Puma
SA.342L Gazelle

Z-9WE kínai könnyű támadó helikopter

DHC-5 Buffalo

Harbin Y-12 kínai könnyű szállítógép

Az F-5-ös gépek zöld szürke kamóval repülnek.

Hawk 1980-ban még Angliában. Fotó: John Smith

A szintén zöld szürke Tucano.

Kakukktojás. Y-12-es zöld sárga színekkel.

A színeket csak találgatni lehet. Az biztosnak látszik, hogy elvárás volt a közel azonos színek használata. Ezt gondolom minden gyártó egy szokásos tűréssel kezelte, de a végeredmény a kanadai, amerikai, orosz, francia és kínai gyártók gépein egészen hasonló. Ha összehasonlítjuk más afrikai vagy dél-amerikai országgal ez az egységesség már önmagában is jelezheti azt, hogy a légierő kézben van tartva, vannak minimális üzemeltetési elvárásaik.

2 megjegyzés:

  1. Egy Mi-17-es Kenyában.
    2011 tavaszán a KAF 1103-as jelzésű gép lezuhant.

    Kép aláírás nem helyes mert a képen a Djibuti Légierő egy gépe látható és a lajstrom száma sem a fent nevezett KAF 1103 !!!

    Üdv és jó a lap

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszönöm! Jogos. Töröltem.

    L.

    VálaszTörlés